Stille kerst zonder familie voor kwart van de Nederlanders

Foto: Pixabay Publiek Domein

“It’s the most wonderful time of the year”, luidt het kerstliedje van zanger Andy Williams. Toch geldt dit niet voor álle mensen. Een kwart van de Nederlanders viert dit jaar geen kerst met hun familie, met als meest voorkomende oorzaak ‘ruzie over geld’.

Deze uitslag blijkt uit een enquête van Netwerk Notarissen, waarbij 150 notariskantoren zijn aangesloten. Driekwart van de 1300 ondervraagden denkt dat het nooit meer goed zal komen in de familie. In het jaar 2013 was het nog slechts twaalf procent die zich liever niet omringde met familie tijdens de kerstdagen. We zijn dus de afgelopen jaren meer ruzie gaan schoppen…

Geld stinkt niet

In veel gezinnen is de ultieme kerstgedachte dus ver te zoeken. De meeste ruzies vinden plaats tussen broers en zussen, 7 op de 10, en gaan voor het merendeel over geldzaken. Niet alleen over bijvoorbeeld de verdeling van erfenissen, maar ook over onderling uitgeleend geld. Het gemiddelde bedrag dat geleend of uitgeleend is binnen een familie bedraagt 83.043 euro. Ruim 50 procent van deze ruziemakers heeft zelfs het betreffende familielid onterft. Algemeen gezien heeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking geen contact meer met een of meer familieleden.

“Ouders weg? Dan gaan ze los”

In de families waar de ouders hun kinderen op financieel gebied niet gelijk behandelen, ontstaan de meeste moeilijkheden. “Als er nog een van de ouders nog leeft, houden familieleden zich in. Maar als de laatste ouder overlijdt, dan gaan ze los”, zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen. “De familiegeschiedenis herhaalt zich als mensen zich niet gelijk behandeld voelen.” 57 procent van de ondervraagden heeft familieleden onterft of wil dat gaan doen. Soms wordt zelfs het testament aangepast.

Van der Geld: “We zien in de praktijk dat het onterven van een kind zwaarder valt dan een boer of zus. De peiling bevestigt dit: er worden vaker broers en zussen onterfd dan kinderen.” Al die familieruzies zijn niet echt bevorderend voor de sfeer tijdens het kerstdiner. Daarom besluit een kwart van de Nederlanders nergens heen te gaan en ook geen gasten uit te nodigen.