Handelsonderneming koopt Appel-theater

Foto: ANP

Het theater van toneelgroep De Appel in Scheveningen is verkocht aan de handelsonderneming van Klaas Hol uit Heteren. Volgens een woordvoerster van het gezelschap, dat na 45 jaar is opgeheven omdat het geen subsidie meer kreeg, is hij ook de eigenaar van de ernaast gelegen kerk. Die werd afgelopen jaar nog door De Appel gebruikt voor de slotscène van de Appel-voorstelling Decamerone.

De koop werd afgelopen vrijdag gesloten. Het gebouw, een 19de-eeuwse paardenstal, heeft bijna 1,4 miljoen euro opgebracht. De verkoper, de Stichting Exploitatie Appeltheater, streeft ernaar om 7,5 ton daarvan als ontslagvergoeding uit te delen aan de medewerkers van De Appel, die zonder ontslagvergoeding op straat zijn komen te staan. Het definitieve bedrag hangt nog wel af van de uitkomsten van het overleg met de curator van het faillissement.

De Stichting is erg blij met de aankoop door Hol, met wie altijd een prettig contact was. Zo kwam hij de medewerkers in de laatste dagen van De Appel persoonlijk wijn brengen om een beetje troost te bieden. ,,Heel erg jammer dat het zo gelopen is. De kunstenaars hadden het nodig”, aldus Hol. Daarbij heeft hij indruk gemaakt met andere projecten, zoals het fraai verbouwen van een badhuis in een school in de Haagse achterstandswijk Transvaal.

Met de gemeente Den Haag overlegt Hol nu over de toekomst van zijn kerk en theater in Scheveningen. Hij wil er iets gaan opzetten dat zowel welzijn, toerisme, cultuur als scholieren kan dienen, zegt hij.