Onderzoek: mensen lijken vaak op hun voornaam

Foto: Publiek domein

Uit een onderzoek in vakblad Journal of Personality and Social Psychology is naar voren gekomen dat we lijken op onze voornaam. ‘Een Kim’ oogt dus niet als ‘een Mariette’ of ‘een Anne’.

Onderzoekers uit Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten legden een paar honderd proefpersonen een aantal foto’s met gezichten voor. Zij moesten telkens uit een lijstje met vier of vijf voornamen de juiste proberen te kiezen. Dit deden 35 procent van de personen goed. Alle personen op de foto’s waren tussen de twintig en dertig jaar oud, hadden allemaal dezelfde etniciteit en een neutrale gelaatsuitdrukking.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat mensen bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals het haar, associëren met bepaalde namen. Toen onderzoekers tijdens een tweede onderzoek alleen de haardracht lieten zien aan de proefpersonen, was nog steeds een groot deel in staat de juiste voornaam bij de foto van het haar te matchen. Een andere verklaring voor het percentage is afhankelijk van cultuur. Toen de deelnemers namen moesten raden van personen uit een ander land, zakte het percentage naar 25 procent.