“Een kind is een baan op zich, dat moet je met z’n tweetjes doen”

Bas met dochter Noa
Bas met dochter Noa
Foto: Privé foto

Demissionair minister Lodewijk Asscher (PvdA) kwam eind vorig jaar met het voorstel om drie extra, doorbetaalde verlofdagen aan kersverse vaders te geven. Deze week zijn deze plannen van tafel geschoven. Een kwalijke zaak volgens kinder- en jeugdpsycholoog Charlotte Schenning. “Ik pleit voor een verlof van meerdere maanden.”

Bas Lacor is vorig jaar vader geworden van dochter Noa en is van mening dat het verlof wat je nu krijgt belachelijk kort is. “Die twee dagen stellen niets voor. Je bent net vader, maar je mist direct al van alles. Dat vind ik eigenlijk niet goed. De bevalling was echt een hel en onze dochter heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen, omdat ze niet goed dronk. Mijn vrouw moest twee weken in het ziekenhuis blijven vanwege een keizersnede. Een bevalling verloopt zelden vlekkeloos, dus je wilt als vader minimaal een paar weken hebben om bij je vrouw en kind te zijn. Een kind is een baan op zich en het is fijn als je dit, met name in het begin, met z’n tweetjes kan doen.”

Ook Marvin van Dalen, die over twee weken voor de tweede keer vader wordt, vindt twee dagen erg kort. “Ik heb zelf drie weken opgenomen na de bevalling van onze eerste zoon Noah, maar ook dat vind ik nog kort. Ik merkte dat het voor mijn vrouw heel zwaar was om het na drie weken alleen op te moeten pakken. Daarbij had zij ook nog last van de Mexicaanse griep, waardoor ze niet meteen in de buurt van Noah mocht zijn. Die eerste weken zijn ontzettend zwaar, dus je komt niet tot rust.”

Marvin met zoon Noah

“Vaders en moeders vullen elkaar aan in wat het kindje nodig heeft”

Charlotte Schenning, kinder- en jeugdpsycholoog en IMH (Infant Mental Health) specialist, is van mening dat de maatschappij de betekenis van vaderschap onderschat, terwijl de rol van de vader essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. “Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat hoe vroeger je vaders betrekt bij de zorg en opvoeding van kinderen, hoe groter de waarde is. Het is voor een baby noodzakelijk om zich veilig te kunnen hechten en deze hechting vindt in het eerste levensjaar plaats. Vaders en moeders vullen elkaar aan in wat het kindje nodig heeft om zich veilig te hechten. Ze zijn beiden nodig, voor zachtheid en zorg én voor nieuwsgierigheid en het verkennen van grenzen.”

Volgens Charlotte is het nodig dat onze maatschappij zich bewust wordt dat sensitief vaderschap essentieel is. “Dit betekent dat vaders oog hebben voor de signalen van hun kind, zoals huilen, dat ze nadenken waarom de baby nu huilt en hierop adequaat reageren. Het is dus nodig dat er met name in de beginmaanden tijd en ruimte is om een warme band op te bouwen met de baby. Juist de spannende spelletjes die vaders doen zijn belangrijk, zoals de baby in de lucht gooien. De effecten van sensitief vaderschap zijn enorm: kinderen doen het beter op school, ze hebben minder vaak geestelijke gezondheidszorg nodig en doen minder vaak overtredingen.”

Bas had achteraf gezien best een half jaar verlof willen hebben. “Maar ik denk dat drie maanden iets reëler is. Ik wil er echt zijn voor mijn kind en dat is in het begin niet volledig gelukt.” Volgens Marvin zou het mooier zijn als je vier weken betaald verlof krijgt. “Het gaat zelden volgens het boekje en ik denk ook dat de binding met je kind meer tijd nodig heeft.” Charlotte is van mening dat we mogen investeren in sensitief vaderschap en dat we dit op de lange termijn weer terug verdienen. “We mogen gaan investeren in een gezondere maatschappij, zodat er op de lange termijn ook minder psychologische zorg nodig is. Ik pleit voor een verlof van meerdere maanden, bijvoorbeeld twee weken na de geboorte en drie maanden als de moeder weer gaat werken.”