Heijne: ‘Hooftprijs eer en steunbetuiging’

Foto: ANP

Publicist Bas Heijne heeft donderdag in Den Haag de P.C. Hooftprijs in ontvangst genomen. Hij ziet de prijs volgens zijn dankwoord ,,als een steunbetuiging voor mijn soort essayistiek; persoonlijk, maar ook beschouwend, kunst, filosofie en politiek met elkaar verbindend, een essayistiek die de wereld met open armen tegemoet treedt. Maar, laat ik daar rond voor uitkomen, het voelt ook gewoon als een grote eer.” Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

Heijne heeft columns, essays en romans op zijn naam staan. Het wordt volgens hem steeds lastiger om ,,grote woorden in de wetenschap, grote woorden in de politiek, grote woorden in de media terug te brengen tot menselijke proporties, te beschrijven hoe ze beleefd worden. Wanneer een wereld te complex dreigt te worden, valt men terug op trefwoorden. Het is de taak van de essayist – of liever: het is wat deze essayist als zijn taak ziet – om die woorden persoonlijk te maken, in te bedden in de menselijke ervaring”, aldus de laureaat.

De lofrede werd uitgesproken door schrijver en tv-presentator Cornald Maas, die de inspanningen van Heijne op diverse terreinen prees. ,,Betekenisvol en scherpzinnig zijn uiteraard de verhalen waardoor Bas het meest zichtbaar is en waarvoor hij in brede kring de grootste waardering krijgt: zijn beschouwingen en columns over maatschappelijke vraagstukken en de grote thema‚Äôs van deze tijd, in een wereld die steeds meer polariseert en versplintert en waarin mensen naar een nieuw houvast zoeken, niet geruggensteund door leiders die een groter verhaal hebben en blijk geven van een moreel kompas”, aldus Maas.