Museum Het Valkhof krijgt nog drie maanden

Foto: ANP

Museum Het Valkhof in Nijmegen krijgt nog drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen en een nieuw plan voor de toekomst te maken. De gemeente Nijmegen is bereid om tot september maandelijks een bedrag over te maken waarmee vaste lasten en salarissen kunnen worden betaald, hoewel op dit moment niet duidelijk is hoe de liquiditeitsproblemen van het museum opgelost gaan worden.

De gemeente en de provincie Gelderland willen het voorheen toonaangevende museum op het gebied van kunst en archeologie niet laten omvallen, zo blijkt uit een brief die burgemeester en wethouders dinsdag aan de Nijmeegse raad hebben gestuurd. ,,Nijmegen als oudste stad van Nederland verdient een museum met allure op een historische plek als het Valkhof”, aldus B en W. Ook een groep professoren van de Radboud Universiteit pleit ervoor om het museum te redden, aangezien Het Valkhof ,,nog altijd veel aanzien geniet in de internationale wereld van musea en universiteiten.”

Eerder deze maand bleek uit twee rapporten dat in een paar jaar tijd een organisatorische en financiële puinhoop is ontstaan in het museum. De directeur is geschorst, maar daarover loopt nog een rechtszaak. Ondertussen heeft het Rijksmuseum een belangrijke tentoonstelling voor aanstaand najaar overgenomen, omdat Het Valkhof die niet kon betalen. Het aantal bezoekers is dramatisch laag.