Premies e-bike verzekeringen verschillen enorm per gemeente

Foto: Pixabay

Slecht nieuws voor als je een verzekering wilt afsluiten voor een elektrische fiets. De prijzen van fietsverzekeringen vliegen momenteel de pan uit. Je kunt dit jaar maar liefst 86 procent duurder uit zijn dan in 2016. Daarnaast zijn er enorme prijsverschillen waar te nemen tussen grote en kleine gemeenten.

Het is mogelijk dat je voor precies dezelfde driejarige e-bike verzekering in een kleine gemeente 130 euro kwijt bent, terwijl je in een grote stad 423 euro moet aftikken. Waarom er een zo enorm groot verschil zit tussen premies? Omdat in grote steden de kans groter is dat een fiets gestolen wordt. In Amsterdam en Den Haag moesten fietsers al de hoofdprijs betalen. Maar vanaf dit jaar moeten inwoners van Utrecht, Arnhem, Groningen en Maastricht ook flink in hun buidel tasten.

Enra, de grootste (e-)fietsverzekeraar van Nederland, toonde op basis van hun driejarige e-bike verzekering ‘Diefstal basis verzekering 2017’, met een elektrische fiets ter waarde van 2.500 euro, de prijsstijgingen aan. Betaalde je in Harlingen in 2016 nog 136 euro, nu moet je 152 euro aftikken. De prijs in Groningen is gestegen van 226 euro naar 423. In Arnhem is de prijs verhoogd van 226 euro naar 423. En in Eindhoven betaalde je in 2016 374 euro en nu 423.

Overigens zijn niet in alle steden de premies verhoogd. Zo zijn de prijzen in Middelburg nagenoeg gelijk gebleven. In ’s-Hertogenbosch en Lelystad is er zelfs sprake van een daling van 24 tot 35 procent.

Elektrische fietsen niet langer alleen in trek bij ouderen

De stijging van de premies is te wijten aan het feit dat elektrische fietsen niet langer alleen populair zijn bij ouderen, ook jongeren fietsen er graag op. Dit maakt het voor georganiseerde dievengilde interessant om e-bikes, die gemiddeld tweeduizend euro kosten, te stelen.

Verzekeraars zijn vanwege het toegenomen risico op diefstal van e-bikes overgaan op een postcodesysteem. Fietsers die in een risicogebied wonen, betalen meer voor hun fietsverzekering.

Fietsverzekeringen vergelijken

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan is het aan te raden om e-bike verzekeringen met elkaar te vergelijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Verzekeringvergelijk.nl. Via de tool Fietsverzekeringen vergelijken kun je overzichtelijk zien welke verzekering het beste bij jouw wensen past. Goed om te weten: volgens de vergelijkingswebsite zijn de top drie goedkoopste fietsverzekeringen van 2017: Univé Fietsverzekering, Fietsverzekering Allianz Global Assistance en Meeuw fietsverzekering.