Zo raak je blijvend je vakantiekilo’s kwijt

Foto: Pixabay

Tijdens de vakantie zijn wij snel geneigd om minder streng voor ons zelf te zijn en gezond eten schiet er vaak bij in. Met als gevolg extra kilo’s. Hoe krijg je deze er weer vanaf én vooral hoe blijf je blijvend op gewicht? Wij vertellen het je.

Eet meer eiwitten

Een groot voordeel van eiwitten is dat je er lang een verzadigd gevoel van krijgt en het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Daarnaast stimuleert het je spieropbouw, waardoor je stofwisseling een boost krijgt en je meer calorieën verbrandt. Eiwitrijke voeding is onder meer vlees en vis. Een eiwitdieet, beter bekend als proteïnedieet, is daarom een goede optie om blijvend op je ideale gewicht te blijven.

Kom van de bank af

Om af te vallen en op gewicht te blijven, moet je, hoe verleidelijk het bingwatchen van je favoriete serie ook is, toch echt van de bank afkomen. Zorg dat je dagelijks een half uur beweegt. Je hoeft niet iedere dag een bezoekje te brengen aan de sportschool, een wandeling zorgt er al voor dat je stofwisseling wordt gestimuleerd, waardoor je meer calorieën verbrandt. Kies het liefst voor een workout dat je écht leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft. Probeer wel af te wisselen wat betreft de oefeningen, want als je altijd hetzelfde doet, raakt je lichaam daaraan gewend. Als je bijvoorbeeld regelmatig hardloopt, ga dan soms extra snel of huppel een stukje.

Ga gewichtheffen

Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat twintig minuten krachttraining meer doet voor het verminderen van buikvet dan twintig minuten zweten tijdens een cardiosessie. Hoe dat komt? Je ontwikkelt door krachttraining meer spieren. Hierdoor verbrand je meer calorieën en krijgt je stofwisseling een flinke boost.

Laat ongezond eten in de schappen liggen

Als je een overheerlijke chocoladereep in je keukenkastje hebt liggen, is de verleiding groot die op een zwak moment te verorberen. Haal daarom geen ongezond eten in huis. Tip: eet voordat je boodschappen gaat doen, dan is het makkelijker om langs de rijen koekjes, snoep en chips te lopen.

Stap voor stap

Veel mensen gooien het roer in één keer drastisch om. De veranderingen zijn zo groot dat ze het niet vol houden. Het is daarom verstandig kleine doelen te stellen, om het einddoel dat je voor ogen hebt, te behalen. Maak je voornemens concreet en vraag je omgeving je te motiveren. Zo kun je beginnen met geen suiker in je koffie meer te nemen. Beloon jezelf voor je prestaties.