Hier moet je op letten als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering

Foto: Pixabay

Sinds Prinsjesdag staat de zorgverzekering en dan met name het eigen risico en de premie die we jaarlijks betalen volop in het nieuws. Deze week is besloten dat het eigen risico gehandhaafd blijft op 385 euro. Wil je toch veranderen van zorgverzekering in 2018? Wij hebben de belangrijkste tips voor het overstappen naar een andere zorgverzekering op een rijtje gezet.

Ieder jaar stappen ongeveer een miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Ook in 2017 is het mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. De voornaamste reden voor mensen om te wisselen van zorgverzekering is de hoogte van de premie. Ondanks dat bij een basisverzekering dezelfde dekking wordt gegeven door iedere verzekeraar kan de zorgpremie fors verschillen. Dit geldt ook voor eventuele aanvullende pakketten.

Belangrijke data

Het is tot 1 februari 2018 mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Voorwaarde is wel dat je ‘oude’ zorgverzekering voor 1 januari 2018 moet zijn opgezegd. Dankzij de overstapservice – een dienst van alle zorgverzekeraars in Nederland – zorgt de nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat je oude zorgverzekering en eventuele aanvullende pakketten per 1 januari 2018 worden opgezegd en dat de nieuwe zorgverzekering ingaat. Zodra je bent overgestapt, loopt je oude zorgverzekering nog door tot en met 31 december. Bij een premieachterstand of in het geval van detentie is een overstap niet mogelijk.

Zorgverzekering vergelijken

Het loont om je zorgverzekering voor het einde van dit jaar online te vergelijken, zodat je zeker weet of je niet te veel betaalt. Wacht wel tot alle premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend zijn gemaakt. Ben je van plan om over te stappen en wil je je zorgverzekering vergelijken, kijk dan goed naar je huidige situatie en of je wellicht nu al weet of er iets voor jou in 2018 gaat veranderen. Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar heb je een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Binnen deze termijn mag je besluiten om je keuze voor een nieuwe zorgverzekering te annuleren. Hier zijn geen kosten aan verbonden, noch is de verzekerde verplicht een reden te geven voor de opzegging.

Waar op te letten

Als je gezond bent en weinig tot geen gebruik maakt van je zorgverzekering, kan het de moeite waard zijn om vrijwillig je eigen risico te verhogen. Hierdoor ontvang je een korting op je maandelijkse premie. Ook kun je overwegen om een goedkopere internet zorgverzekering of budgetpolis af te sluiten. Het aanbod is tegenwoordig groot. Let op eenmalige kortingen, cashbacks en cadeaus die worden gegeven aan overstappers. Controleer tenslotte altijd of het ziekenhuis bij jou in de buurt wordt vergoed door de nieuwe zorgverzekeraar.