Janine Abbring weigert nominatie op VIVA400-lijst

Foto: Facebook Janine Abbring

De meeste vrouwen zouden een nominatie voor de VIVA400-awards een enorme eer vinden, maar Zomergasten-presentator Janine Abbring verzoekt de VIVA-redactie vriendelijk haar van de nominatielijst af te halen. “De lijst is een hypocriete marketingtool om het blad VIVA te promoten.”

Janine ontving deze week een mail van de VIVA-redactie waarin stond dat ze genomineerd is voor de VIVA400-awards in de categorie ‘Creatief’. Als ze wil winnen, wordt haar aangeraden om flink campagne te voeren: “De Viva-400 felicitatieboodschap heeft altijd dezelfde strekking: vierhonderd vrouwen zijn ‘genomineerd’ en worden aangespoord om hun hele netwerk te gaan mailen en op social media op te roepen om te stemmen. Er is nu ook een pagina met tips over hoe ik zoveel mogelijk mensen kan bereiken”, schrijft Janine, die naast presentatrice van Zomergasten ook maker van Zondag met Lubach is, op Facebook.

”Hypocriete marketingtool”

Het feit dat er een grote campagne gevoerd moet worden om kans te maken op een prijs zit Janine dwars. “Mijn ergernis zit ‘m niet in het feit dat ik als ‘BN-er’ word aangespoord om publiciteit te genereren voor mijn prestaties. Of dat de VIVA-redactie te beroerd is om mijn naam correct te spellen. Of wacht, eigenlijk zit daar mijn ergernis wél. Want uit deze dingen blijkt toch eens te meer dat de VIVA-400 niks meer is dan een vrij hypocriete marketingtool om het blad VIVA te promoten? Om jullie eigen naamsbekendheid te vergroten? Waarom moeten genomineerden zelf grootscheeps campagne voeren in een online populariteitswedstrijd (terwijl een jury uiteindelijk de uitslag bepaalt, lees ik op jullie site)?”

Ze vervolgt: “Begrijp me goed. Ik snap dat een dergelijke nominatie een leuke opsteker is voor beginnende ondernemers, jonge social influencers of oprecht hardwerkende wereldverbeteraars die iedere vorm van publiciteit kunnen gebruiken. Maar waarom vragen jullie dan niet een jury om een kleine selectie te maken van vrouwen die een prijs verdienen? Bewonderenswaardige, relatief onbekende vrouwen die de spotlights verdienen, die deze prijs gewoon ontvangen zonder dat ze eerst door die hel van online schaamteloze zelfpromotie heen moeten? Noem het de VIVA-5. Ik kom het met liefde aan elkaar kletsen. Al was het alleen al omdat ik dan de presentator van dit jaar Art Rooijakkers in het echt kan ontmoeten.”

Ze eindigt haar relaas in duidelijke taal: “Lang verhaal kort: Mag ik alsjeblieft ook dit jaar weer van de lijst? En weten jullie zeker dat het model naast me niet Janske Anita de Vries heet?”

VIVA399

De VIVA-redactie heeft de naam van Abbring van de website gehaald; dat wordt dit jaar de VIVA399.