Herfstvakantie trapt af met uitzonderlijk warm weer

De laatst tijd hebben we in Nederland te maken gehad met somber weer, maar daar komt verandering in. Er staat ons namelijk een fraai nazomerweekend te wachten met veel zonneschijn en uitzonderlijke hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. In het zuiden kan het zelfs 25 graden worden!

Liefhebbers van warm weer kunnen met name komende zondag en maandag hun hart ophalen, maar ook andere dagen van de herfstvakantie (voor regio midden en zuid) zijn uitzonderlijk warm. Slechts twee keer sinds de eerste weermetingen kwam het kwik in de tweede helft van oktober in Nederland zo hoog uit als de komende dagen.

 Volop zon

Maandag wordt de warmste dag van de week. De zon gaat volop schijnen en op verschillende plaatsen wordt het maar liefst 24-25 graden. Dat is uitzonderlijk, want normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar op 14-15 graden. Het wordt dus 10 graden warmer dan normaal. Het is ideaal weer om erop uit te trekken en bijvoorbeeld te genieten van de herfstkleuren in de natuur. Er staat wel een overwegend matige wind uit zuidelijke richtingen, waardoor het voor een fietstocht doortrappen wordt.

Ook zondag wordt een zeer aangename dag. Aan het begin van de dag komen verspreid over het land mistbanken voor, maar halverwege de ochtend zullen deze optrekken. In de middag is het zonnig en warm. In grote delen van het land wordt het 20-22 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het zelfs 23-24 graden worden. Daarbij is kans dat het op enkele plekken 25 graden wordt.

Zaterdag is niet zo’n zomerse dag als zondag en maandag, maar de weersverwachting voor deze dag is ook uniek voor deze tijd van het jaar. De dag kent zonnige perioden en stapelwolken. Het blijft de hele dag droog en er staat een overwegend matige wind. De middagtemperatuur loopt op naar 18 graden op de Wadden en in het noorden van Friesland en Groningen, 20 in het midden en 22 in het zuidoosten.

Meer nazomerweer

Voor wie herfstvakantie heeft, had de timing van het mooie nazomerweer niet beter kunnen zijn. Ook dinsdag blijft het namelijk nazomerweer, maar zo warm en zonnig als de dagen ervoor zal het niet meer zijn. De maxima komen uit op 18-21 graden en stapelwolken en zonnige perioden wisselen elkaar af. In de tweede helft van de week lijken wolkenvelden en buien ons land vaker te vinden, maar een nieuwe herfstperiode lijkt nog niet in de maak. Een kanttekening hierbij is de koers van orkaan Ophelia. Mocht de cycloon niet west langs Ierland trekken, maar over de Britse Eilanden, dan krijgen we al eerder te maken met regen en veel wind. Ook zou de middagtemperatuur een paar graden lager uitkomen.

Al met al komen er zeer zomerse dagen aan. Dat wordt flink smeren met zonnebrand!

Bron: Weeronline

Lees ook: