Elsevier: Boyan Slat Nederlander van het jaar

Foto: ANP

Elsevier Weekblad heeft de 23-jarige uitvinder en ondernemer Boyan Slat uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2017. Slat is gekozen om de innovatieve wijze waarop hij met zijn bedrijf The Ocean Cleanup plasticvervuiling op de oceanen te lijf gaat.

Slat zamelde tientallen miljoenen euro’s in en bouwde The Ocean Cleanup uit tot een professionele organisatie met zo’n 75 werknemers. Volgend jaar begint Slat in de Stille Oceaan met behulp van grote drijvende plasticvangers met het schoonvegen van de wereldzeeën.

Elsevier Weekblad noemt de jonge ondernemer ,,inspirerend”. Hoofdredacteur Arendo Joustra vindt het leuke aan Slat dat hij ,,niets heeft van de typische milieuactivist die vooral overal ’tegen’ is. Hij moet ook niets hebben van het opgeheven vingertje of de gebalde vuist. Hij is zelfs niet tegen plastic, dat de wereld volgens hem veel goeds heeft gebracht. Slat steekt zijn energie liever in innovatie dan in boosheid en moralisme”.

Vorig jaar werd internist Marcel Levi uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. In 2015 kreeg Dafne Schippers de titel, en het jaar daarvoor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Andere winnaars waren onder anderen koningin Beatrix, Ayaan Hirsi Ali en Mark Rutte.