Eerste ‘totaalbeeld’ van Joodse fotografe

Foto: ANP

AMSTERDAM – Het Joods Historisch Museum geeft in januari een overzichtstentoonstelling van de fotografe Maria Austria (1915-1975). Het is volgens het museum de eerste keer dat een expositie een totaalbeeld geeft van de Amsterdams-Joodse fotografe, die geldt als een van de belangrijkste fotografen uit Nederland in de twintigste eeuw.

Het Joods Historisch Museum toont zo’n 250 foto’s, kranten, tijdschriften, boeken en persoonlijke documenten van Austria. Het onderzoek van haar biograaf Martien Frijns vormt de basis van de tentoonstelling. Hij ontdekte tijdens zijn onderzoek voor de biografie veel onbekende foto’s van Austria die een nieuw licht laten schijnen op haar oeuvre.

Austria, die geboren werd als Marie Oestreicher, kreeg haar fotografieopleiding in Wenen, maar vluchtte in 1937 naar Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lukte het haar onder te duiken. Na de oorlog groeide ze uit tot een beroemde theaterfotograaf. De expositie Maria Austria, Leven voor de fotografie laat zien dat ze naast kopstukken uit de toneel- en balletwereld ook de gewone maatschappij in beeld bracht.