Minister Van Engelshoven trots op molenaars

Foto: ANP

Het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco. Een feit om heel trots op te zijn, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Ze noemt het molenaarschap ,,een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland”. Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het Unesco-verdrag in Zuid-Korea.

Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Ooit draaiden er duizenden molens in Nederland maar sinds de negentiende eeuw zijn er veel verwoest door brand of stilgelegd. Het vak dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Het is volgens de bewindsvrouw voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. In 2012 heeft Nederland het Unesco-verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed geratificeerd.