Testfase Noord-Zuidlijn duurt langer

Foto: ANP

Het testprogramma voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn heeft vertraging opgelopen. Aanvankelijk zou dit begin deze maand klaar zijn, maar nog niet alle testen zijn uitgevoerd. Daarom is de fase verlengd tot in januari. Volgens de gemeente heeft dit geen gevolgen voor de datum waarop de metro tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas moet gaan rijden, ,,maar veel ruimte voor oponthoud is er niet meer”.

Volgens Pelle de Wit, onder meer verantwoordelijk voor de testfase van de Noord-Zuidlijn, verliepen vooral de testen met de nieuwe treinbesturing niet altijd vlekkeloos. ,,Daarnaast hebben we te maken gehad met storingen, bijvoorbeeld van de metrovoertuigen en in de communicatiesystemen tussen metrobestuurders en verkeersleiders. Dit is niet ongebruikelijk in een testfase, maar het betekende wel dat we soms over minder voertuigen beschikten en we bepaalde testen nog niet volledig hebben kunnen uitvoeren.”

De testen die nog op de planning staan, worden nu later gedaan. De Wit heeft er vertrouwen in dat de metrolijn gewoon zoals gepland op 22 juli volgend jaar in gebruik wordt genomen.