Gezondheid hond, kat en mens in gevaar door worminfecties

Slechts 1 op de 4 honden- en katteneigenaren ontwormt zijn huisdier voldoende blijkt uit nieuw onderzoek onder 510 Nederlandse honden- en katteneigenaren door peilingbureau Ipsos. Wie denkt dat dit geen kwaad kan, heeft het mis. Huisdieren lopen het risico worminfecties te ontwikkelen en ernstig ziek te worden. Een besmetting is niet alleen schadelijk voor honden en katten: er zijn ook infecties die kunnen worden overgedragen op de mens, met alle gevolgen van dien. De vossenlintworm is ons land in opkomst en is erg gevaarlijk, maar ook een spoelwormbesmetting kun je via je hond of kat oplopen.

De vossenlintworm verspreidt zich via de ontlasting van vossen en huisdieren. Tien jaar geleden was dertien procent van de vossen in Zuid-Limburg besmet. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot ruim de helft van de dieren, aldus De Telegraaf. “Er komen de laatste jaren vaker (exotische) wormsoorten en andere parasieten in onze leefomgeving voor, aldus parasitoloog Paul Overgaauw, bestuurslid van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites.

Overgaauw vervolgt: “Klimaatverandering zorgt voor een gunstiger leefklimaat voor wormen en hun tussengastheren. Dit leidt tot een verhoogd besmettingsrisico voor honden en katten. Indirect geldt dit ook voor mensen en in het bijzonder jonge kinderen.”

De vossenlintworm komt alleen in een deel van Zuid-Limburg en Oost-Groningen voor, maar ook in andere delen van Nederland is het van belang om je huisdier goed te ontwormen. De spoelworm komt namelijk wel in heel Nederland voor en je hond of kat kan je hiermee ook besmetten. Op de website www.ontwormingsadvies.nl kunnen honden- en katteneigenaren nagaan hoe vaak zij hun huisdier moeten ontwormen, afhankelijk van de leefomgeving en het gedrag van hun huisdier.

Ernstige longproblemen

Naast, zoals eerder genoemd, via ontlasting kunnen honden en katten geïnfecteerd worden door het eten van (of jagen op) prooidieren, slakken en rauw vlees. De longwormen produceren larfjes, die met het blote oog niet zichtbaar zijn in de ontlasting. De wormen kunnen ernstige longproblemen veroorzaken bij dieren. Besmetting bij mensen kan ook grote gevolgen hebben. “Een besmetting met vossenlintworm of spoelworm kan voor ons mensen ernstige gevolgen hebben voor de lever, longen, hersenen en ogen”, aldus Overgaauw.

Als de symptomen aan het licht komen, is er mogelijk al aanzienlijke schade aangericht bij het huisdier, vertelt Overgaauw. Meer aandacht voor periodiek ontwormen van huisdieren of een periodiek ontlastingsonderzoek, is volgens hem daarom van belang. “De dierenarts is de enige die tijdig een worminfectie bij een hond of kat kan vaststellen op basis van een bloed- of ontlastingsonderzoek.”

Buitenspelende kinderen lopen gevaar

Overgaauw benadrukt dat honden- en katteneigenaren een verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid hebben. “Door de ontlasting van het dier niet op te ruimen en niet of onvoldoende te ontwormen, lopen buitenspelende kinderen en volwassenen tijdens het tuinieren kans op een wormbesmetting.”

De juiste frequentie van ontwormen verschilt van dier tot dier en is sterk afhankelijk van factoren als levensstijl en leeftijd van de hond of kat, de reisbestemmingen en de directe woonomgeving (vossenlintworm- of longwormgebied) van het huisdier. Goed om te weten is dat huisdieren die niet buiten komen, ook besmet kunnen raken. Puppies kunnen zelfs al besmet raken in de baarmoeder en kittens via moedermelk. Een dierenarts is het beste in staat om een inschatting te maken van het besmettingsrisico en daar een ontwormadvies aan te koppelen. Voor meer informatie kan je de website www.ontwormingsadvies.nl bezoeken.