Bisschop Wiertz van Roermond neemt afscheid

Foto: ANP

Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft zaterdag na 24 jaar afscheid genomen van het bisdom met een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal. Wiertz werd eerder deze maand 75 jaar en heeft bij die gelegenheid, zoals gebruikelijk is bij bisschoppen, aan paus Franciscus ontslag gevraagd en gekregen.

Onder de aanwezigen waren onder anderen de kardinalen Wim Eijk en Ad Simonis, een groot aantal bisschoppen en regionale en lokale prominenten. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was namens de regering aanwezig.

De mis werd voorafgegaan door een korte processie vanaf het kantoor van het bisdom naar de kathedraal. De stoet werd begeleid door diverse Limburgse schutterijen, zoals ze 24 jaar geleden ook deden bij het aantreden van Wiertz. Na de viering brachten de schutters een vendelgroet.

Frans Wiertz werd op 2 december 1942 in Kerkrade geboren als oudste in een middenstandsgezin. In 1968 werd hij door toenmalig bisschop Petrus Moors tot priester gewijd. Op 25 september 1993 volgde zijn bisschopswijding.

Hub Schnackers zal het het bisdom Roermond tijdelijk besturen totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop benoemd.