Chef Inter Scaldes: ‘Van zilver naar goud’

Foto: ANP

Chefkok en eigenaar Jannis Brevet noemt het bemachtigen van een derde Michelinster voor zijn restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen ,,een ultieme droom”. ,,Al die jaren hadden we een zilveren plaats en nu eindelijk een gouden medaille”, zei hij maandag na de presentatie van de nieuwe restaurantgids van Michelin in het Amsterdamse DeLaMar Theater.

Brevet en zijn team aasden al langere tijd op die derde ster. ,,Ze zeggen altijd: iedere tweede ster is een potentiële derde. Zeker de laatste vijf à zes jaar hoopten we erop. Je bent dan toch altijd een beetje teleurgesteld als het niet lukt, maar we zijn in die jaren wel sterker geworden en hebben ervan geleerd.”

Het echtpaar, partner Claudia is gastvrouw in de zaak, hoorde het nieuws zondag van de hoofdinspecteur die het nieuws hoogstpersoonlijk kwam brengen. ,,Dan komen er toch een hoop emoties vrij”, zei de nuchtere Zeeuw.

Een derde Michelinster is het hoogst haalbare in de restaurantgids. Volgens Brevet is dit voor een kok ,,de kers op de taart”. ,,We hebben gewoon gedaan wat we moesten doen en gaan dit niveau continueren.” Extra druk voelt hij niet. ,,Ik heb wel een bepaalde druk nodig, maak werkweken van 85 tot 90 uur. Ik heb die spanning nodig om het elke dag weer waar te maken.”