Dichter Nachoem Wijnberg wint P.C. Hooft-prijs

Foto: ANP

Dichter en schrijver Nachoem Wijnberg (56) is de winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2018. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde dinsdag bekendgemaakt.

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie. Wijnberg krijgt de prestigieuze prijs op 24 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum in Den Haag, drie dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs: de dichter Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Het is dit jaar precies zeventig jaar geleden dat de onderscheiding voor het eerst werd toegekend.

,,Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan”, luidt het commentaar van de jury. ,,Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.”

Wijnberg viel eerder in de prijzen met zijn werk. Zo kreeg hij de Jan Campertprijs (2004) voor de dichtbundel ‘Eerst dit dan dat’, de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) voor ‘Liedjes’ en de VSB Poëzieprijs (2009) voor ‘Het leven van’.

De in Amsterdam geboren dichter debuteerde in 1989 met de bundel ‘De simulatie van de schepping’ en heeft sindsdien een reeks andere dichtbundels en romans op zijn naam staan.

Vorig jaar ging de prijs naar schrijver Bas Heijne.