Hier moet je opletten bij het overstappen naar een andere zorgverzekering

Foto: Pixabay

Drie op de vier Nederlanders kan geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering in 2018 met vrijwel dezelfde voorwaarden, maar met een lagere prijs. Het is dan ook zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen. Maar waar moet je op letten om de juiste keuze te maken? Wij zetten de belangrijkste tips hiervoor voor je op een rijtje.

Gemiddeld kunnen consumenten honderd euro per jaar besparen op de basisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Vergelijk

In Nederland zijn er 25 zorgverzekeraars actief die allemaal verschillende verzekeringen aanbieden. Het kost tijd en moeite om na te gaan welke aansluit bij jouw wensen en ook nog eens voordelig is. Om het je gemakkelijker te maken, zijn er vergelijkingswebsites in het leven geroepen, zoals Vergelijkzorgverzekering2018.com. Op deze website kun je aangeven welke wensen je hebt, zoals hoeveel eigen risico je wilt betalen, of je buitenlandse dekking en een tandartsverzekering wilt hebben. Je zorgverzekering vergelijken voor 2018 wordt zo heel makkelijk gemaakt. Controleer altijd of het ziekenhuis bij jou in de buurt wordt vergoed door een mogelijke nieuwe zorgverzekeraar.

Belangrijke data

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, is het belangrijk dat je een aantal data in het oog houdt. Zo moet je voor 31 december je huidige verzekering opzeggen. Na opzegging, blijft de oude verzekering nog tot en met 31 december van kracht. Je hebt tot en met 31 januari om een nieuwe polis af te sluiten. Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze tijd kan je kosteloos je nieuwe verzekering opzeggen.

Als je ervoor kiest om voor 31 december al over te stappen, dan hoef je je oude zorgverzekering niet op te zeggen. Dit doet je nieuwe verzekeraar voor je.

Wel of niet aanvullend verzekeren

Voor onder meer de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen kan je je aanvullend verzekeren. Denk goed na of je deze aanvullende verzekeringen nodig hebt. Goed om te weten is dat je je voor medische hulp in het buitenland vaak niet meer hoeft te verzekeren, als je al een doorlopende reisverzekering hebt. Check wel altijd de voorwaarden.

Verder is een tandartsverzekering afsluiten meestal niet aan te raden. Je betaalt hier vaak een stevige premie voor, terwijl de jaarlijkse vergoeding maar maximaal duizend euro bedraagt. Als je bijvoorbeeld twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, ben je ongeveer veertig euro kwijt. Als je een gaatje laat vullen ben je zo’n zestig euro kwijt. Bij elkaar kom je dan uit op honderd euro, terwijl zo’n verzekering meestal 120 euro kost. Het is dus alleen interessant als je geen goed gebit hebt, of niet voor onverwachte kosten wilt staan.

Eigen risico

Hoe meer eigen risico, hoe lager de premie. Als je weinig medische kosten verwacht, is het een optie om te kiezen voor een hoger eigen risico. Zorg er dan wel voor dat je geld achter de hand hebt, mocht je onverhoopt toch te maken krijgen met hoge medische kosten.

Je zorgverzekering vergelijken kan je makkelijk en snel doen via de zorgvergelijker van Vergelijkzorgverzekering2018.com.