Oma’s Soep brengt eenzame ouderen samen

Max Kranendijk
Max Kranendijk
Foto: Oma's Soep

Tijdens een avond hangen in de kroeg vroegen Max Kranendijk (25) en Robert Croese (25) zich af hoe ze eenzame ouderen bij elkaar konden brengen. Ze starten het bedrijf Oma’s Soep. De oma van Max is hun inspirerende voorbeeld. Zij maakt nog steeds de meest heerlijke zelfgemaakte soepen, maar voelt zich wel steeds eenzamer. Max: “Haar bouillon laat ze 24 uur trekken. Dat duurt te lang voor ons, dus dat recept gebruiken we niet.”

Als kind wilde Max graag profvoetballer worden, maar dat is niet gelukt. Hij heeft altijd een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. “Het viel me op dat mijn oma wat eenzamer werd. Ook Robert, die geneeskunde heeft gestudeerd, zag steeds meer eenzaamheid. Het viel hem op dat oudere mensen steeds vaker voor een gesprekje kwamen bij een arts dan omdat ze ziek waren.”

In mei zijn Max en Robert Oma’s Soep gestart, een initiatief waarmee ze eenzame ouderen samenbrengen. Elke dag staan ze samen in de keuken van een buurthuis in Amsterdam met een groep ouderen en maken ze met elkaar een groentesoep. “We gaan eerst twee uur koken volgens Oma’s recept en daarna gaan we met elkaar lunchen. We krijgen overgebleven groentes van Turkse groenteboeren en supermarkten, zodat we met ons initiatief ook voedselverspilling tegengaan.”

“We maken zestig liter soep per dag”

Inmiddels zijn ze kind aan huis bij zeven buurthuizen. “De meeste ouderen die komen, wonen thuis, maar vinden het leuk om andere mensen te ontmoeten. We koken gemiddeld met twaalf ouderen in de leeftijd van 65 tot 91 jaar oud. Op veel plekken komen de ouderen elke week, dus dan bouw je echt een band op. We moeten vaak wel doorkoken, want we maken zestig liter soep per dag.”

Op woensdagen koken Max en Robert met ouderen met dementie. “Door het koken en de geuren van de soep halen ze herinneringen op aan vroeger. We moeten er wel bovenop zitten, maar ze snijden gezellig mee.” De soep die overblijft, wordt verkocht in hun pop-up soepwinkel in Amsterdam. “Daar kan onze soep worden gekocht. We bezorgen ook, waardoor we hopelijk straks kostendekkend zijn.”

Pop-up winkel Oma’s Soep

En wat staat er met deze kou op het menu? “Elke dag erwtensoep. Ik kan inmiddels geen soep meer zien. We maken altijd twee à drie groentesoepen. We maken sinds kort ook kippensoep en als we iets meer geld hebben, willen we ook vlees en vis gaan toevoegen. Vrienden van ons vinden het mooi dat we dit doen, maar vinden het wel apart dat we kosteloos zo hard aan het werk zijn. We willen het koken en de lunch graag gratis houden, dus we maken nu nog verlies.”

En wat vindt de Oma van Max van Oma’s Soep? “Ze vindt het fantastisch en komt het liefst elke dag naar Amsterdam om mee te koken. Ze woont in Maastricht en hoopt dat er daar ook een Oma’s Soep komt.” En wat zijn Max zijn plannen? “Ik wil voor altijd aan Oma’s Soep verbonden blijven en het professioneel gaan neerzetten.”