Hoge Raad beslist over zaak ‘Zes van Breda’

Foto: ANP

De Hoge Raad beslist dinsdag of de geruchtmakende rechtszaak tegen de zogenoemde Zes van Breda opnieuw moet worden overgedaan. De kans is groot dat dat gaat gebeuren, de Hoge Raad is namelijk geadviseerd dat te doen en die adviezen worden in de regel overgenomen.

In het advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad van afgelopen juni staat onder meer dat ,,de eerder ontstane twijfels aan de juistheid van de veroordeling van de Zes van Breda nog steeds niet zijn weggenomen”.

De Zes van Breda, drie mannen en drie vrouwen, zijn in 2015 voor de tweede maal door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor een moord in 1993 op een Chinese restauranthoudster in Breda. De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, ook bekend onder de naam Oma Mok, werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

De mannen kregen in 2015 tien jaar cel, de vrouwen tot twee jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid. Dat gebeurde nadat de zaak al eerder door de Hoge Raad was terugverwezen.

Indien het advies van de advocaat-generaal door het hoogste rechtscollege wordt overgenomen, moet een ander gerechtshof de strafzaak opnieuw beoordelen.