Excuses van Eurlings voor handgemeen met ex

Foto: ANP

Camiel Eurlings biedt na tweeëneenhalf jaar zwijgen excuses aan voor een handgemeen dat hij in 2015 had met zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. In een verklaring naar de pers bekent het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat.

,,Er heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli een wederzijds handgemeen voorgedaan tussen mij en mijn ex-vriendin”, zegt Eurling. Hij betuigt vervolgens spijt tegenover zijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, de olympische sporters en het Nederlandse publiek.

Volgens de oud-minister en voormalig KLM-bestuurder was het een eenmalig incident. ,,Ik heb steeds geprobeerd om deze zaak met mijn vriendin – van wie ik erg veel heb gehouden – samen op te lossen. Eerst onderling. Toen via mediation waar ik mij voor openstelde. Uiteindelijk is het gelukt via een andere, ook door haar geaccepteerde oplossing: een minnelijke OM-schikking zonder vaststelling dan wel erkenning van schuld. In verband met deze vertrouwelijke afspraak heb ik in april van dit jaar enkele dagen maatschappelijk werk verricht”, aldus Eurlings.

Het IOC bestempelde de kwestie daarna als privézaak en Eurlings kon aanblijven. ,,Maar het klopt dat er iets in mijn privéleven is gebeurd waar ik me voor schaam en waar ik ook al verschillende keren excuses voor heb aangeboden aan diegene die dit primair aangaat; mijn ex-vriendin.”

Er is Eurlings naar eigen zeggen veel aan gelegen dat hij blijft werken bij het IOC. ,,Er spelen majeure uitdagingen, waarbij het belangrijk is dat een Nederlander daaraan een bijdrage kan leveren. IOC-lid zijn is voor mij veel meer dan de mooiste vrijwilligersbaan; het is een bijzonder voorrecht.”