Burgemeester Leers wil rust in Brunssum

Foto: ANP

Waarnemend burgemeester Gerd Leers wil dat de rust in Brunssum weerkeert. ,,Het devies moet zijn: geen nieuws is goed nieuws”, hield Leers woensdagavond zijn gasten tijdens een nieuwjaarsreceptie van de gemeente voor.

Leers volgde op 1 januari voormalig burgemeester Luc Winants op, die aftrad toen een meerderheid van de raad weigerde wethouder Jo Palmen weg te sturen. Over de positie van Palmen is de afgelopen tijd veel te doen geweest. Hij werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Vlak daarna verscheen een voor hem ongunstig integriteitsrapport. Hij weigert echter af te treden, daarin gesteund door een meerderheid in de raad. Palmen is wethouder Grondzaken in Brunssum, maar hij heeft al langer een conflict met diezelfde gemeente over een gronddeal.

Palmen staat bekend om zijn soms grove taalgebruik en beledigingen jegens raadsleden. Leers en Palmen spraken tijdens de receptie woensdag even informeel met elkaar.

Leers liet woensdag bij zijn aantreden weten niet meteen te willen (ver)oordelen. Wel zei hij in zijn toespraak dat beledigingen, grof taalgebruik en intimidaties niet thuishoren in het openbaar bestuur. ,,Laten we afspreken dat iedereen zich gaat gedragen zoals het hoort”, zei hij. En hij voegde daaraan toe: ,,Er gaat in Brunssum heel veel goed. Dat gaan we de rest van Nederland laten zien.”

De gemeente Brunssum maakte woensdag bekend, dat de hoogleraren Arno Korsten uit Maastricht en Douwe Jan Elzinga uit Groningen definitief de integriteit van de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen opnieuw tegen het licht gaan houden. De hoogleraren hebben besloten de opdracht daartoe van de gemeenteraad te accepteren.

Leers ondersteunt het nadere onderzoek. De hoogleraren zullen uiterlijk medio februari 2018 gezamenlijk een rapport opstellen, dat bestemd is voor de gemeenteraad.