‘Politiemol’ hoort strafeis

Foto: ANP

‘Politiemol’ Mark M. hoort dinsdag welke straf het Openbaar Ministerie passend vindt voor de man uit Weert. De 31-jarige voormalig agent wordt onder meer verdacht van computervredebreuk, corruptie, deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim, witwassen en het bezit van een vals paspoort.

M. zou geheime gegevens uit politiedossiers hebben verkocht aan criminelen. Dat zou hij vanaf 2011 hebben gedaan tot en met zijn arrestatie in 2015.

Zelf ontkent hij alles. Naar eigen zeggen speelde hij de informatie niet door, maar was het zijn hobby om te grasduinen in de gevoelige gegevens. Dat deed hij maar liefst zo’n 30.000 keer in de politiesystemen.

De zaak kwam aan het licht na een inval bij een frauderende garagehouder in Oirschot. Daar bleken allerlei geheime politiestukken te liggen. Die hadden een digitale vingerafdruk die leidde naar M. De man was in 2008 bij de recherche begonnen als stagiair. Ondanks twijfels over zijn integriteit, kreeg hij in 2013 een vaste aanstelling. M. werd ontslagen toen de verdenking tegen hem was gerezen. Momenteel vecht hij dat ontslag nog aan.

De uitspraak in deze omvangrijke zaak staat gepland voor 19 februari.