OM eist taakstraf Koerdische belagers moskee

Foto: ANP

Twee mannen en een vrouw die in juni 2016 meededen aan het belagen van een Turkse moskee in Dordrecht, moeten een taakstraf van 200 uur krijgen, vindt de officier van justitie bij de rechtbank in Dordrecht. Als dit niet gebeurt, moet er 100 uur hechtenis komen.

De drie behoorden volgens de aanklaagster tot een groep van circa vijftien Koerden die verhaal kwam halen in de moskee vanwege de bedreiging van een Koerdische familie in de WIelwijk. Die had tijdelijk een Koerdische vlag buiten gehangen nadat de dochter des huizes was geslaagd voor haar eindexamen. Het gezin werd bedreigd door Turken. Er werd onder meer een steen door de ruit gegooid.

In de moskee loopt een rumoerig gesprek tussen de Koerden en enkele moskeebezoekers al snel uit de hand en er worden enkele klappen uitgedeeld en spullen vernield, zo is te zien op videobeelden van de moskee.

De enige verdachte die vrijdag op de zitting was, Yelcin K. (32), ontkent dat hij in de moskee was. De politie herkent hem echter wel op de beelden en zijn telefoon geeft ook aan dat hij daar was. De raadsvrouw van Hasan Y. (26) voerde eveneens aan dat hij daar niet was. De vrouwelijke verdachte, Ceren A. (22), filmde het tumult.

De moskee en enkele slachtoffers hebben hoge vorderingen ingediend voor geleden schade.