IFFR voor 47e keer van start

Foto: ANP

ROTTERDAM – Wat betekenen verhalen in een tijd waarin feiten er nauwelijks meer toe lijken te doen? Dat is een vraag die de komende twaalf dagen wordt verkend op de 47e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Bero Beyer presenteert in zijn derde jaar als festivaldirecteur een selectie waarin sterke vrouwen en beeldvorming – al dan niet door de media – de boventoon lijken te voeren.

,,In deze tijd waarin feit en fictie steeds dichter naar elkaar toe kruipen, is het fijn dat er films en verhalen zijn die ons dwingen een stap naar achter of opzij te doen”, stelt Beyer. ,,Wat heeft de #MeToo-discussie bijvoorbeeld gedaan voor de verhouding tussen mannen en vrouwen? Hoe gaan we om met fake news? Wat zien we anno 2018 als we onszelf in de spiegel aankijken?”

In de selectie zitten dit jaar opvallend veel Oscarkandidaten zoals The Shape of Water (over de liefde tussen een stomme vrouw en een zeemonster tijdens de Koude Oorlog), Lady Bird (over een eigenzinnig tienermeisje) en I, Tonya (over de bizarre carrière van schaatsster Tonya Harding).

Beyer constateert tevreden dat het publiek dat naar het IFFR komt flink aan het verjongen is. In het programma wordt daar ook rekening mee gehouden; zo draaien er meerdere films over jongeren, zoals Oscarkandidaat Lady Bird of het controversiële Nederlandse drama Wij dat zijn wereldpremière beleeft in Rotterdam.

Het IFFR ontvangt dit jaar een aantal grote gasten. De Franse actrice Charlotte Rampling spreekt over haar rol als vrouw in de huidige tijd en Oscarfavoriet Paul Thomas Anderson presenteert zijn nieuwe film Phantom Thread. Armando Iannucci, de man achter hitserie Veep, houdt een masterclass.

Het IFFR vindt plaats van 24 januari tot en met 4 februari.