Opstootjes bij Koerdische betoging

Foto: ANP

In Amsterdam hebben een kleine duizend mensen gedemonstreerd tegen de Turkse aanval in Syrië. De bijeenkomst was georganiseerd door Federatie Koerden in Nederland.

Bij de betoging was veel politie aanwezig, maar toch was het af en toe het onrustig. Negen mensen zijn aangehouden wegens mishandeling of openlijke geweldpleging, meldt de politie. Een van hen is opgepakt voor het mishandelen van een agent. De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen in de Vijzelstraat een man met een Turkse vlag op de groep afliep. Politie en ook mensen van de ordedienst probeerden de gemoederen tot bedaren te brengen, maar desondanks werden er klappen uitgedeeld. Een taxichauffeur werd belaagd en toen agenten probeerden in te grijpen keerden de demonstranten zich tegen hen. Pas toen een agent zijn pistool pakte en dat omhoog hield, trokken de actievoerders zich terug.

De protesten waren gericht tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Troepen van president Erdogan willen daarmee voorkomen dat de Koerdische YPG-milities daar de dienst blijven uitmaken.

De deelnemers aan de betoging trokken zaterdag van het Amsterdamse stadhuis naar het Museumplein. Deelnemers riepen mensen op druk uit te oefenen op hun politieke leiders om de Turkse president Tayyip Erdogan te stoppen. ,,Toen de Koerden tegen IS streden was iedereen tevreden, maar nu zijn de Koerden verraden”, klonk het. Sommige demonstranten droegen vlaggen bij zich van de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en van Abdullah Öcalan, de leider van de partij, die vastzit in Turkije.

De Federatie Koerden in Nederland is tevreden over de opkomst bij deze demonstratie die volgens de politie op enkele incidenten na goed is verlopen.