Rutte: ik onderschatte leugen Zijlstra

Foto: ANP

Premier Mark Rutte zegt dat hij de impact heeft ,,onderschat” van de leugen die de inmiddels opgestapte minister Halbe Zijlstra had verteld. Rutte zegt dat op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Rutte spreekt van een ,,politieke inschattingsfout”.

Rutte noemt twee momenten waarop hij de situatie heeft onderschat. De eerste keer was toen de Volkskrant in oktober al een keer over de kwestie schreef. De tweede keer was onlangs, toen Zijlstra het aan aan hem opbiechtte. Rutte maakte toen naar eigen zeggen de inschatting dat het ,,een zonde, maar geen doodzonde” was en dat Zijlstra met een goede uitleg wel door zou kunnen.

,,Ik heb het behoorlijk fout ingeschat, de impact”, aldus Rutte.

Een vraag die Rutte moet beantwoorden is waarom hij niet eerder de Tweede Kamer heeft ingelicht over de leugen van Zijlstra. Asscher eiste daarom dat Rutte eerlijk vertelt of hij het niet al eerder wist of de zaak met anderen heeft besproken.

,,Bij mijn beste weten heb ik het gehoord in de week van 29 januari”, aldus Rutte over het moment dat hij door Zijlstra werd ingelicht. ,,Ik heb niet precies scherp met wie ik het wel of niet besproken heb. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.”

Zijlstra stapte dinsdag op omdat hij had gelogen over zijn aanwezigheid in het buitenhuis van Vladimir Poetin, waar de Russische president uitspraken zou hebben gedaan over een ‘Groot-Rusland’.