Record Store Day trekt veel bekijks

Foto: ANP

In platenzaken in veel steden was het zaterdag, op Record Store Day, een drukte van belang. Er waren volgens een ruwe schatting van de organisatie in totaal zo’n 60.000 belangstellenden op het evenement af gekomen.

In honderd onafhankelijke platenzaken door het hele land waren optredens van acts als Claw Boys Claw, die in Nederland ambassadeur is van Record Store Day, Tim Knol, Blaudzun, Racoon en Ellen ten Damme. In totaal waren er ongeveer driehonderd optredens van ruim 180 artiesten. Sommige winkels hadden ook buitenpodia opgesteld, zodat muziekliefhebbers ook van het mooie weer konden genieten. Voor sommige winkels stonden ’s ochtends al lange rijen belangstellenden te wachten voordat de deuren opengingen.

Record Store Day is een internationaal evenement, dat tien jaar geleden in de Verenigde Staten is begonnen. In Nederland werd het negen jaar geleden voor het eerst gehouden. Het wordt ook gehouden in andere Europese landen en in Australië en Japan. Het is bedoeld om onafhankelijke platenwinkels in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor het vinyl.