GroenLinks en CU: straf haatmisdrijf zwaarder

Foto: ANP

Misdrijven die zijn bedoeld om een hele groep te treffen, moeten voortaan zwaarder worden gestraft. De straf op zulke ‘hate crimes’ moet met een derde of de helft omhoog, vinden regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks.

Het plan is ingegeven door onder andere de aanval op een koosjer restaurant in Amsterdam eind vorig jaar. De dader lijkt weg te komen met een straf voor vernieling, terwijl hij Joden grote schrik aanjoeg. Ook de mishandeling van een homostel in Arnhem maakte veel los. De rechter achtte niet bewezen dat de daders uit homohaat handelden en verzwaarde de straf niet.

Haatmisdrijven raken het fundament van de rechtsstaat, vinden ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). De vrijheid om jezelf te zijn komt daardoor onder druk te staan.

,,Uiteindelijk is een aanval op de vrijheid van de meest kwetsbaren, een aanval op de vrijheid van ons allen”, vindt Segers. ,,Door strenger op te treden, geven we ook een signaal dat de kleinste groep even belangrijk is als de overgrote meerderheid.”

Rechters kunnen nu al een hogere straf opleggen als de veroordeelde met zijn daad een hele groep wilde treffen. Maar ze blijven daarbij gebonden aan de maximumstraf die op het delict staat. Dat willen GroenLinks en ChristenUnie veranderen door een afzonderlijk artikel over haatmisdrijven met een eigen strafmaat in het strafrecht op te nemen.

Als het kabinet geen gehoor geeft aan hun oproep maken Buitenweg en Segers zelf een wetsvoorstel, kondigen ze aan.