Uitbanning Belgisch strooizout mislukt

Foto: ANP

De kans blijft bestaan dat de Nederlandse snelwegen in het volgende winterseizoen weer worden bestrooid met zout van een Belgische leverancier. De rechter in Den Haag heeft woensdag bepaald dat het Antwerpse bedrijf FAM ook bij een volgende aanbesteding door Rijkswaterstaat mag meedoen ondanks dat afgelopen jaar zout werd geleverd dat niet aan de eisen voldeed.

Rijkswaterstaat was afgelopen winter allerminst tevreden over het zout dat FAM leverde omdat de korrelverdeling niet klopte. Rijkswaterstaat moest het zout laten bewerken om te kunnen gebruiken en laat FAM opdraaien voor de kosten en een boete.

De Moerdijkse concurrent Eursosalt stapte naar de rechter om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen en eiste dat FAM de komende jaren wegens wanprestatie moet worden uitgesloten. De rechter oordeelde dat de Belgen weliswaar slecht zout hebben geleverd maar dat de eis van Eurosalt niet is toe te wijzen. Rijkswaterstaat zal zelf moeten beslissen of FAM mag meedingen, aldus de uitspraak.