Burgemeester bezoekt slachtoffers steekpartij

Foto: ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft een bezoek gebracht aan twee van de drie slachtoffers, de agenten van politiebureau Laak en verschillende horecaondernemers aan het Johanna Westerdijkplein, waar zaterdag een steekpartij plaatsvond. Een 31-jarige man stak drie mensen neer. De politie schoot hem daarna neer. De verdachte ligt in het ziekenhuis.

De burgemeester zei ,,zeer geraakt” te zijn door deze ontmoetingen. ,,Het gaat naar omstandigheden redelijk met hen, maar het zal nog een lange tijd duren voordat zij er zowel fysiek als mentaal weer een beetje bovenop zijn. Ik hoop echt dat ze er goed van herstellen. Het is een gruweldaad die ik ten scherpste veroordeel”, aldus Krikke.

Over het lopende onderzoek naar het incident zei Krikke: ,,We hebben zaterdag na overleg met politie en OM open en zorgvuldig gecommuniceerd wat op dat moment bekend was. Tegelijkertijd vraagt zo’n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte. Dat onderzoek is nu volop gaande.”

Krikke bezocht ook de eigenaren en het personeel van diverse horecagelegenheden in het gebied. ,,Zij stonden oog in oog met de verdachte. Ik kan me voorstellen dat zo’n moment je voor altijd bijblijft. Het moet afschuwelijk zijn geweest. Ze vertelden mij ook dat het een enorme impact op hen heeft gehad”, zei Krikke daarover.

Ook sprak de burgemeester met de agenten die betrokken waren bij het neerschieten en aanhouden van de verdachte. Krikke: ,,Voor de agenten was het ook een heftige gebeurtenis. Ze waren betrokken bij de aanhouding van de verdachte en hebben eerste zorg verleend aan de slachtoffers. Dat is hun heel begrijpelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Ik wilde mijn respect voor hun handelen graag persoonlijk overbrengen.”

Het derde slachtoffer was volgens de gemeente Den Haag te ernstig gewond om de burgemeester te woord te staan. Zodra zijn medische toestand het toelaat, zal Krikke ook hem bezoeken.