Politie kreeg tip over dader steekpartij

Foto: ANP

De politie heeft begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels ontvangen over de man die in Den Haag drie mensen neerstak. Daarin wordt gewaarschuwd dat de 31-jarige man van plan zou zijn een terroristische daad te plegen, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. ,,Maar alleen een anonieme melding (zonder verdere bevestiging uit onderzoek) is onvoldoende om iemand aan te houden. De man was op het moment van de melding opgenomen in de GGZ-instelling”, aldus het OM.

In zijn Haagse woning is geen materiaal aangetroffen dat wijst op een terroristisch gedachtegoed. Er is ook geen afscheidsvideo of -brief gevonden. Ook is het incident niet opgeëist. Justitie verdenkt de man van drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café.

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke vindt het goed dat het OM de anonieme tip naar buiten brengt. ,,Deze is zonder meer relevant in het onderzoek. Tegelijkertijd constateer ik ook dat naar aanleiding van deze melding begin maart de verdachte zorgvuldig door alle betrokken instanties onderzocht en gewogen is. Dat heeft niet geleid tot een ander beeld van de verdachte”, aldus Krikke. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zei in het tv-programma Pauw dat hij maandag hoorde over de tip. Hij noemt het te prijzen dat het OM deze verklaring heeft gegeven, om verdere onrust te voorkomen. Inhoudelijk wil hij verder niet op de zaak ingaan, omdat de zaak onder de rechter is. Woensdag wordt beslist over de mogelijke verlenging van het voorarrest van de verdachte.

De Haagse PVV zegt het vertrouwen in burgemeester Krikke op. ,,De burgemeester heeft de Haagse bevolking bewust voorgelogen door te spreken over een verwarde man, terwijl zij nota bene gewaarschuwd was dat hij een aanslag zou gaan plegen”, aldus raadslid Willie Dille.

De man stond al bekend bij de politie wegens verward gedrag. Zo had hij op 3 februari 2018 zijn huisraad uit het raam van zijn woning gegooid. Daarna is hij een periode gedwongen opgenomen geweest. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling.

Onderzoek gaf geen aanleiding de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden. Vooralsnog is niet met zekerheid te zeggen wat het motief van de verdachte was voor de steekpartij. Hij legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief, aldus het OM.

De verdachte viel op 5 mei de slachtoffers aan in de buurt van station Hollands Spoor. De politie schoot hem daarna neer. Daarbij zou de man Allahu akbar (Allah is groot) hebben geroepen. De verdachte ligt in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld.

De gewonden, een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar, zijn ontslagen uit het ziekenhuis.