Rutte: beleid over IS-kinderen ongewijzigd

Foto: ANP

Het kabinet blijft erbij dat kinderen van Syriëgangers die in IS-gebied verkeren niet worden opgehaald. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag benadrukt. De premier reageerde op uitspraken van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die dinsdagavond verwarring creëerde door te zeggen dat onderzocht wordt of kinderen van Syriëgangers uit kampen in Syrië gehaald kunnen worden.

,,De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten’’, zei Grapperhaus dinsdag in de uitzending van Pauw. Maar dat moet niet worden gezien als nieuw beleid, zei Rutte. ,,Wat hij terecht zegt is dat het een humanitair verschrikkelijke situatie is, maar we zijn het er ook over eens dat het te gevaarlijk is” om mensen uit Syrië op te halen. Aanleiding om Grapperhaus terecht te wijzen is er volgens Rutte niet. ,,Dat is niet nodig. We zeggen hetzelfde.”

Grapperhaus zei bij Pauw ook dat hij in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al ,,geruime tijd aan het onderzoeken is” hoe op veilige wijze kinderen uit Syrië kunnen terugkeren. ,,En dat is uitermate moeilijke materie.” Ook dat ligt anders, stelt een woordvoerder van het ministerie. Grapperhaus zou het daar over één specifieke casus hebben gehad, waar de rechtbank in Rotterdam vorige maand een uitspraak over deed.

De rechtbank oordeelde dat een Nederlandse vrouw die in een kamp in Noord-Syrië zit, en die haar rechtszaak hier wil bijwonen, moet worden uitgeleverd. Het is belangrijk dat alles wordt gedaan om haar in Nederland te krijgen, vindt de rechtbank. Naar die specifieke zaak doet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nu onderzoek, aldus de woordvoerder. ,,We onderzoeken hoe we die uitspraak kunnen uitvoeren.’’

Wat het kabinet betreft kunnen Syriëgangers alleen hulp krijgen om terug te keren naar Nederland, als zij zich zelf bij een consulaat in de regio melden, in bijvoorbeeld Turkije.

De oppositie vindt het verhaal van Grapperhaus verwarrend en eist opheldering van de ,,zwabberende” en ,,kletsende” minister. Regeringspartij D66 vraagt een brief van de bewindsman waarin die uitlegt hoe de vork precies in de steel zit.