Kamer ernstig bezorgd over ICT-kosten NVWA

Foto: ANP

De Tweede Kamer is ernstig bezorgd over de overschrijding van de ICT-kosten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vernieuwing kost 59 miljoen euro meer dan begroot. Jaco Geurts (CDA) spreekt van een ,,bizarre overschrijding”.

PvdA’er William Moorlag heeft ,,grote zorg of de organisatie nog in control is”. Het CDA en de ChristenUnie vragen zich af of met het bedrag dat nu voor de ICT-vernieuwing is gereserveerd ,,het einde wel in zicht is”. VVD’er Helma Lodders spreekt van een ,,ICT-debacle” en van ,,hardnekkige problemen”.

De aanpak van de ICT was oorspronkelijk gepland op 36 miljoen, maar komt nu uit op 95 miljoen. Ook duurt het veel langer. Verder meldde minister Carola Schouten (Landbouw) dat er ook nog ,,organisatorische risico’s” bij de NVWA zijn ter hoogte van 22 miljoen.

De organisatie is al jaren aan het hervormen en het aantal medewerkers is flink afgenomen. VVD’er Lodders zei in een Kamerdebat over de NVWA dat het takenpakket van de organisatie te groot is. Zij wil dat ,,serieus” onderzocht wordt of ,,simpele taken” kunnen worden afgestoten naar de particuliere sector.

Volgens Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) heeft de NVWA meer mensen nodig. Het CDA pleitte nog voor extra geld voor toezicht omdat voedselfraude toeneemt.