Koning eert Litouwse onafhankelijkheidsstrijd

Foto: ANP

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmorgen in de Litouwse hoofdstad Vilnius een krans gelegd bij het monument voor de veertien Litouwers die in 1991 de dood vonden bij de televisietoren in de stad toen zij opkwamen voor herstel van de onafhankelijkheid. De koning werd bij de plechtigheid op de Antakalnis-begraafplaats vergezeld door president Dalia Grybauskaitė van Litouwen.

Litouwen was sinds 1944 net als de andere Baltische staten Estland en Letland ingelijfd door de Sovjet-Unie. Nadat Moskou eind jaren tachtig de teugels wat had laten vieren, nam het streven naar nieuwe onafhankelijkheid toe. De doden bij de tv-toren vielen toen het Sovjet-leger het zelfstandigheidsstreven wilde beteugelen.

Aansluitend op de kranslegging woont Willem-Alexander een seminar bij over duurzame energie. Litouwen wil niet langer afhankelijk zijn van Russische gasleveranties en ziet onder meer in LNG (vloeibaar aardgas), windturbines en biomassa alternatieve energiebronnen. Nederland kan helpen om die te ontwikkelen.