Vijfde bestuurslid Satudarah komt vrij

Foto: ANP

Verdachte Michel B., een landelijk bestuurslid van motorclub Satudarah, komt voorlopig op vrije voeten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag, ondanks verzet hiertegen van het Openbaar Ministerie (OM).

De 53-jarige B. werd in februari in Oostenrijk opgepakt. Vervolgens is hij in april aan de Nederlandse autoriteiten overgedragen. Hij was de enige van vijf landelijke bestuursleden van Satudarah die nog vast zat. De vijf worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. De rechtbank schorste in maart al de hechtenis van de vier anderen. Ze moesten wel hun paspoorten inleveren en mogen niet in ‘clubkleding’ over straat. Dat geldt nu ook voor B.

De twee aanklagers wilden niet dat het voorarrest van B. werd geschorst. Ze zijn bang dat hij de benen neemt. Zo bleek hij in Oostenrijk in het bezit te zijn van een vervalst paspoort. Maar de rechtbank vond dat het persoonlijk belang zwaarder woog.

De van oorsprong Molukse motorclub is maandag in een civielrechtelijke zaak door de rechtbank verboden en ontbonden. Advocaat Erik Thomas onderzoekt nog of hij in die zaak in beroep gaat. Het OM heeft volgens de advocaat haast in de strafzaak maar dat is na het vonnis niet meer nodig. ,,Het hoofddoel was de club een zware klap toe te brengen en dat is vooralsnog bereikt.”

De zaak is nog lang niet afgerond. Zo wil het OM de verdachten nog horen over door criminelen versleutelde berichten die door justitie gekraakt zijn, de zogeheten Ennetcom-data. Bovendien is het dossier zeer omvangrijk. Er zitten tapverslagen tussen vanaf in ieder geval 2010.

In november is een volgende zitting gepland, vooralsnog opnieuw niet inhoudelijk.