KNMI: code oranje overal ingetrokken

Foto: ANP

Het KNMI heeft code oranje die donderdagavond nog gold voor delen van het land aan het eind van de avond ingetrokken. Het instituut waarschuwt alleen nog voor kans op zware windstoten (code geel) in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. In de rest van het land is de wind sterk afgenomen en geldt geen waarschuwing meer.

De stormachtige wind die over Nederland trok lijkt te zijn meegevallen. De zwaarste windstoot die werd gemeten was op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad, daar werd een zeer zware windstoot gemeten van 102 kilometer per uur. De wind bereikte daar kort na 22.00 uur even stormkracht, 9 Beaufort. Aan de westkust kwam het niet tot storm, meldt Weeronline.

De depressie bracht wel flinke regen- en onweersbuien met zich mee. In een strook van het oosten van Brabant naar het oosten van Friesland en naar Groningen viel op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter regen. Dit leidde op verschillende plaatsen tot wateroverlast. Vanuit Elburg werd 47 millimeter gemeld. Doordat de regen in korte tijd viel kon de riolering dit niet verwerken. In Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland is 10-20 mm gevallen, op Walcheren 20-30 mm.