Het hunebed is een monument, geen speelplaats

Foto: ANP

Een hunebed is een grafmonument dat respect verdient. Je klimt er dus niet op. Dat is de boodschap van het Hunebedcentrum en het Drents Landschap. Ze beginnen daarom een campagne om het gebruik van het hunebed als speelplaats tegen te gaan.

,,We gaan er geen hek omheen zetten of een touw omheen spannen om het hunebed van een afstandje te kunnen bekijken, maar we gaan wel maatregelen nemen om het beklimmen tegen te gaan”, zegt Pauline Zomer van stichting Het Drents Landschap.

In de provincie Drenthe zijn 52 hunebedden te vinden. Het zijn prehistorische grafkamers opgebouwd uit zwerfkeien die in de IJstijd vanuit het hoge noorden met ijsmassa’s naar onze streken zijn meegevoerd. Het grootste hunebed ligt in Borger op het terrein van het Hunebedcentrum. Het is bijna 23 meter lang en het enige waar menselijke resten zijn gevonden.

,,Aan de ene kant vertellen wij aan bezoekers dat het monument is waar je respectvol mee omgaat. Vervolgens klimmen ze er overheen. En dat geeft toch een vreemd beeld”, zegt Zomer.

De bewustwordingscampagne begint bij het grote monument in Borger. Er komen twee borden te staan. Het ene geeft met symbolen aan dat het beklimmen niet is toegestaan, op het andere bord staan huisregels die hetzelfde vertellen maar dan in woorden.

Volgens de twee organisaties zijn de klauterpartijen niet alleen gevaarlijk, ze leveren ook schade op aan de keien. ,,Schoenen schuren over de stenen”, zegt Zomer.

Mochten de maatregelen effect hebben, dan zullen de borden ook bij andere hunebedden in Drenthe worden geplaatst.