Topdrukte voor reuzen in Leeuwarden

Foto: ANP

Er is zo veel belangstelling voor de drie reuzenpoppen die in Leeuwarden ‘rondwandelen’ dat perrons en treinen overvol zijn. Vervoerder Arriva waarschuwt voor een langere reistijd. Er worden extra lange treinen ingezet en bussen rijden vaker.

Reizigers melden op Twitter dat sommige stations worden overgeslagen omdat de treinen vol zijn. De stad verwacht de komende drie dagen rond de 400.000 bezoekers.

Het gaat om de drie reuzenpoppen van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe, die door Europa reizen. Verschillende keren bewegen de poppen zich de komende drie dagen door de Friese hoofdstad. Tijdens die wandeling wordt het verhaal verteld van een meisje dat op zoek gaat naar haar vader, een duiker, daarbij geholpen door de hond Xolo.

Hun wandeling door Leeuwarden is een van de hoogtepunten van het evenement Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De Duiker is met 11 meter hoogte het spektakelstuk. De pop is 3 ton zwaar en er zijn veertig mensen nodig om hem 2 kilometer per uur te laten afleggen. Het Kleine Reuzenmeisje is 5,5 meter hoog en De Xolo-hond 3 meter.