Rutte: mensen gaan merken dat het beter gaat

Foto: ANP

Nederlanders gaan de komende tijd merken dat het beter gaat. Daar is premier Mark Rutte van overtuigd, op de dag dat zijn derde kabinet voor het eerst een begroting presenteert.

Rutte benadrukt dat er komend jaar onder meer wordt geïnvesteerd in de zorg, onderwijs en defensie. ,,Mensen zullen ook merken dat het in de portemonnee wat beter gaat. We zien de lonen stijgen, er is ruimte voor lastenverlichting.”

Maar niet alles draait om wat zich binnen de landsgrenzen afspeelt, aldus de premier. ,,Ik denk dat we ons als land ook zorgen maken over de wereld. Hoe gaat het met grote vraagstukken als klimaatverandering? Dat zijn ook onderwerpen waar de troonrede aandacht aan besteedt, hoe we mét de samenleving samen grote vraagstukken willen aanpakken.”

Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat weinig mensen vertrouwen hebben in de regering. Rutte denkt dat vertrouwen te kunnen herwinnen. Door te ,,zorgen dat de lastenverlichting er komt. Daar hebben we meerderheden voor nodig in beide Kamers, ik vertrouw daar ook echt op”, zei hij met een verwijzing naar de minimale meerderheid van de regeringspartijen in Tweede en Eerste Kamer. Die laatste dreigt de coalitie komend voorjaar ook nog eens te verliezen, waardoor zij op hulp van oppositiepartijen aangewezen zou zijn.

Rutte rekent ook op de hulp van werkgevers om mensen te laten ervaren dat het beter gaat. De premier wijst erop dat ,,over een breed front de CAO-lonen omhoog gaan”.