‘Cyberveiligheid Nederland relatief goed’

Foto: ANP

De cyberveiligheid van de Nederlandse overheid en bedrijven is relatief goed. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid. Wel zijn grote bedrijven vaak beter beschermd tegen hackaanvallen dan bedrijven uit het midden en kleinbedrijf (mkb).

Cybercriminelen kwamen de afgelopen jaren geregeld in het nieuws door zogeheten ransomware, een stukje software dat een computer blokkeert en instructies geeft om een betaling te doen waarna de criminelen de computer weer vrijgeven. Nu worden computers vaker gebruikt om cryptomunten te delven zonder dat de eigenaar van de computer dat weet.

De aandacht lijkt zich ook meer en meer naar mobiele apparaten te verleggen. Het aantal fraudepogingen via WhatsApp ligt dit jaar al drie keer zo hoog als in de drie jaar ervoor.

Afgelopen jaar zei bijna 12 procent van de Nederlanders slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit, een lichte stijging ten opzichte van 2016. De pakkans is echter relatief klein.

De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt al jaren voor cyberspionage door de Russen. Nog onlangs werd bekend dat in april vier Russische agenten het land waren uitgezet. Ze waren op heterdaad betrapt bij een poging het wifinetwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.

Nederland is volgens minister Ank Bijleveld van Defensie in een ,,cyberoorlog” met de Russen verwikkeld. ,,Men probeert op allerlei manieren ook in ons normale dagelijks leven, in onze democratie invloed te hebben”, zei de bewindsvrouw zondag bij WNL. ,,We moeten af van de naïviteit op dat terrein.” Ook Chinese hackers zijn actief. Zij lijken vooral bedrijfsgeheimen buit te willen maken.