Amstelveen: onorthodoxe aanpak woninginbraken

Foto: ANP

Amstelveen zet volgend jaar oud-politieagenten in om het groeiend aantal van ruim vierhonderd inbraken in die plaats een halt toe te roepen. De gemeente trekt de komende drie jaar 300.000 euro uit om een inbrakenteam samen te stellen van voormalige politieagenten met ruime ervaring.

De gemeente zegt in de afgelopen jaren ,,alles” te hebben gedaan om woninginbraken te bestrijden. Hoewel die ontwikkeling aanvankelijk werd gekeerd door onder meer inbraakpreventie en het financieel ondersteunen van WhatsApp-buurtpreventiegroepen, is het afgelopen jaar 1 procent van de 40.000 huishoudens geconfronteerd met een inbraak. Dat betekende een stijging van 40 procent.

Daarom is het volgens Amstelveen ,,tijd voor onorthodoxe maatregelen”. Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat constateert dat de politie ,,qua capaciteit en prioriteiten aan haar grenzen zit. Als zij niet meer agenten kunnen leveren, dan zijn we zelf aan zet.”

De inzet van oud-agenten gebeurt in samenspraak met de politie. Ze krijgen één opdracht: ,,Het tegenhouden en betrappen van inbrekers en het inbraakcijfer naar beneden krijgen.”