Kopstuk Satudarah mag naar Duitsland

Foto: ANP

Een van de kopstukken van motorclub Satudarah, Michel B., mag Nederland verlaten om zijn kinderen te zien. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

Michel B. (53) wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een van vijf leiders van de inmiddels in Nederland verboden motorclub. Satudarah maakte zich volgens het OM schuldig aan van witwassen, bedreigingen met geweld, mishandelingen, bezit van wapens en handelen in strijd met de Opiumwet. B. werd in februari in Oostenrijk aangehouden en zat enkele maanden vast. Hij werd vrijgelaten met onder meer als voorwaarde dat hij het land niet mag verlaten. ,Ik ben niet op de vlucht en ik ga niet op de vlucht”, zei hij over zijn verzoek. Hij wil zijn in Duitsland wonende kinderen zien. De rechtbank staat dit toe.

Vier van de vijf verdachten waren dinsdag in de rechtszaal aanwezig. Ook de 41-jarige Angelo M., ‘president Europe’ van Satudarah, deed een verzoek om de voorwaarden te versoepelen. Zijn advocaat wil dat hij met afdelingen in landen waar de motorclub niet verboden is, mag vergaderen. Nu zijn ‘Satudarah-gerelateerde activiteiten’ niet toegestaan. M. benadrukte op de zitting zijn rol als vredesstichter binnen de club. Hij vroeg om het horen van getuigen die kunnen bevestigen dat hij besprekingen hield met onder meer de Hells Angels en Bandidos om de leden van al deze clubs met respect te laten omgaan. ,,Samen met deze clubs wilden we een wildgroei aan verschillende motorclubs voorkomen.”

De rechtbank handhaafde het verbod op het uitvoeren van ‘Satudarah-gerelateerde activiteiten’. Dat betekent ook dat de leden nog altijd geen clubhesjes mogen dragen. Een inhoudelijke zitting in deze strafzaak is nog niet gepland.