Rutte: relschoppers sint-intocht ‘asociaal’

Foto: ANP

Minister-president Mark Rutte heeft geen goed woord over voor de mensen die afgelopen weekeinde anti-Zwarte Piet-demonstranten belaagden bij de intocht van Sinterklaas in verscheidene steden. ,,Dat vind ik ernstig omdat iedereen het recht heeft om te demonstreren”, zei de premier tegen journalisten. ,,Dat kun je niet door asociale mensen laten belemmeren.”

In onder meer Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven werd de intocht van Sinterklaas ontsierd door ongeregeldheden toen voorstanders van Zwarte Piet de confrontatie zochten met tegenstanders. Tientallen mensen zijn aangehouden. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet eerder al weten dat de overtreders op vervolging kunnen rekenen. ,,Dit hoort niet in onze samenleving”, zei hij.

De pietenkwestie kwam ook aan de orde tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer. De PVV klaagde steen en been over wat zij ziet als de teloorgang van de Nederlandse cultuur, wat je volgens Kamerlid Martin Bosma onder meer ziet aan de discussie over bijvoorbeeld straten die naar markante figuren uit ons verleden zijn genoemd en ook die over Zwarte Piet. Hij vindt ook dat de ‘blokkeer-Friezen’ lof verdienen.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven hoopt dat het een fijn kinderfeest kan blijven. Ze denkt dat ,,immaterieel erfgoed” als dit alleen kan overleven als het een beetje met de tijd meegaat. Ze vindt dat ,,alle partijen met iets meer respect” met elkaar moeten omgaan.