Kabinet: bewijs voor verboden raket Rusland

Foto: ANP

Nederland heeft zelf vastgesteld dat Rusland een belangrijk ontwapeningsverdrag schendt. ,,Inlichtingen bevestigen” dat, stelt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Rusland heeft een verboden kruisraket ontwikkeld en neemt die nu ook in gebruik, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. De zogeheten 9M729 heeft een bereik van 500 kilometer, terwijl Rusland en de Verenigde Staten in het INF-verdrag uit de jaren tachtig hebben afgesproken zulke raketten uit te bannen.

Sinds duidelijk werd dat Rusland aan zulke raketten werkt, hebben Nederland en zijn bondgenoten er bij de Russen op aangedrongen daarmee te stoppen. Maar dat was tevergeefs, schrijft Blok. Moskou ontkende aanvankelijk botweg, maar koos een ander verweer toen dat eerste onhoudbaar werd. Inmiddels nemen de Russen ook het verdrag zelf op de korrel.

Nederland wil ,,dit belangrijke verdrag” niettemin overeind houden. Samen met de andere NAVO-landen wil Blok daarom de schending veroordelen. Toont Rusland geen beterschap, dan moet de NAVO nadenken over maatregelen, schrijft de minister. Ook ,,op militair gebied”.

Het INF-verdrag speelde een belangrijke rol in de ontspanning tussen Oost en West aan het einde van de Koude Oorlog. De dreiging van kernraketten voor Europa nam af. Jarenlang hielden Rusland en de VS zich aan het verdrag, maar het staat nu al geruime tijd onder druk.

Sinds 2014 klagen de VS dat Rusland zou werken aan een raket die het verdrag ondermijnt. De Amerikaanse president Donald Trump wil inmiddels van de overeenkomst af omdat de Russen zich er niet aan zouden houden en het de Amerikanen dan alleen maar in de weg zit.