Miljoenen voor bereikbaarheid ASML

Foto: ANP

Om de explosief groeiende chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven bereikbaar te houden gaan Den Haag, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven en Veldhoven én het bedrijf in totaal 50 miljoen euro investeren. ASML zorgt voor een kwart van het benodigde bedrag.

De vijf partijen hebben dat maandag bekendgemaakt. De afspraken worden maandag ondertekend, onder anderen door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en ASML-manager Frits van Hout.

De bereikbaarheid van ASML staat onder druk omdat het bedrijf maar blijft groeien. In Veldhoven werken bijna 12.000 mensen en dat aantal groeit per maand met ongeveer tweehonderd.

Veel investeringen zijn voor de korte termijn: er gaat vanaf januari bijvoorbeeld een snelbusdienst rijden van het Centraal Station in Eindhoven naar het bedrijfsterrein van ASML in Veldhoven. De infrastructuur voor de fiets wordt verbeterd met tunnels, nieuwe verbindingen en betere bewegwijzering en er komen grote parkeerplaatsen van waar busjes gaan rijden naar de belangrijke bedrijfslocaties.