Vicepresident Venezuela haalt uit naar Curaçao

Foto: ANP

Venezuela heeft de zeegrens met de Antillen gesloten voor een ,,ongedefinieerde tijdsperiode”. Dat zei vicepresident Delcy Rodríguez, die op de staatstelevisie uithaalde naar Curaçao.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zei nog niet op de hoogte te zijn gebracht. ,,De berichten wisselen elkaar snel af. We zijn het aan het verifiëren.” Een blokkade is ,,vervelend voor Caribisch Nederland die intensief contact hebben met Venezuela”. Het is volgens hem ook vervelend voor de bevolking van Venezuela omdat daar een tekort aan alles is.

De sluiting van de zeegrens hangt volgens vicepresident Rodríguez samen met de mededeling dat Curaçao moet gaan dienen als een soort knooppunt voor humanitaire hulp aan Venezuela. De Venezolaanse oppositie zegt dat hulpgoederen zaterdag het land worden binnengebracht. Dat is tegen de zin van het bewind van president Nicolás Maduro.

,,Het feit dat Curaçao heeft besloten mee te doen aan deze show, die alleen is bedoeld om de macht in Venezuela over te nemen, betekent dat Venezuela niet alleen de grens heeft gesloten, maar ook de relatie herziet met deze landen”, zei de vicepresident.

De Venezolaanse strijdkrachten lijken ook schippers in eigen land te verbieden om uit te varen. ,,Het vertrek van boten uit alle havens dient te worden opgeschort”, citeert persbureau AFP uit een militair decreet. De maatregel is van kracht tot zondag.

Venezuela gaat gebukt onder een diepe economische en politieke crisis. Het land heeft twee rivaliserende leiders: parlementsvoorzitter Juan Guaidó heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president en krijgt steun van tientallen landen. Zijn rivaal Maduro wil ondertussen van geen wijken weten.