‘Te weinig steun voor LHBTI’s bij asielverzoek’

Foto: ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet lhbti-belangenorganisaties als ‘onbetrouwbare bronnen’. Dat bleek volgens de LGBT Asylum Support die de afgelopen maanden bij verschillende zittingen over asielprocedures waar de organisatie getuige was.

Volgens LGBT Asylum Support heeft de werkwijze van de IND tot gevolg dat veel lhbti’s die een herhaalde asielaanvraag doen, bij voorbaat kansloos zijn. Verklaringen en ondersteuningsbrieven van organisaties moeten helpen bij hun aanvraag. Het niet accepteren van ondersteuningsbrieven van lhbti-belangenorganisaties is in strijd met de werkinstructie voor de IND, aldus LGBT Asylum Support. De organisatie heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) om opheldering gevraagd.

,,Dit gaat over de integriteit van honderden vrijwilligers in Nederland die dag en nacht werkzaam zijn bij verschillende lhbti-belangenorganisaties om lhbti-asielzoekers bij te staan. Zij worden nu als fraudeurs weggezet als zij ondersteuningsbrieven schrijven”, zegt voorzitter Sandro Kortekaas. ,,Door deze organisaties als niet objectieve, onbetrouwbare bronnen neer te zetten, kan de IND deze bewijsstukken weigeren.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt zich niet in de kritiek van LGBT Asylum Support te herkennen. ,,De IND gaat zorgvuldig om met beoordelingen omdat die vaak grote impact hebben op de persoonlijke situatie van mensen. Daarbij wordt een lhbti-achtergrond ook zeer serieus genomen.”

Het is volgens het ministerie ,,niet juist dat bepaalde organisaties door de IND als onbetrouwbaar zouden zijn aangemerkt.” Maar, voegt Justitie eraan toe, een ondersteunende brief van een derde partij wordt alleen meegewogen als daarmee nieuwe ,,feitelijke informatie wordt toegevoegd aan het dossier”.